Nový přírůstek na statku

Tentokrát se však nejedná o nového koňovitého příslušníka řádu lichokopytníků :-), ale o posilu strojovou. Téměř přesně před měsícem příbyl na statek Zetor 6911, který měl na přelomu let 2017 / 2018 své neuvěřitelné čtyřicáté narozeniny.

Tyto traktory, dle mnohých nejpovedenější modely z UŘ 1, pomáhaly ve stájích už od 70. let a je obdivuhodné, v jakém stavu dokázaly vydržet a dále pomáhat i o čtyři dekády později. A přestože v řadě aspektů stáří několika generací nezapřou (např. topení je realizováno pouze trubkou od motoru, foukající teplý vzduch na nohy :-), v mnoha jiných naopak nepostrádají nic, co činí používání příjemným a efektivním – posilovač je báječně fungující věc, dvoucestná hydraulika se zvedací silou 16 kN nijak propastně nezaostává ani za dnešními Majory obdobné výkonnostní třídy (CL60 – 24 kN) a v případě 6911tky je blízká hodnotám současných lehčích traktorů dokonce i spotřeba (která se při běžné práci pohybuje mezi 4 – 5 l / hod.). A je až s podivem, kolik dílů je stále původních (i když pochopitelně v případě některých dozajista několirát repasovaných). Pár ukázkami se můžete pokochat v galerii.

Fotky jsou ze stavu, v jakém byl traktor přivezen – čekalo jej samozřejmě pár nutných oprav věcí, které předešlý majitel dojížděl až na hranici (ale těch cca 25 km do svého nového domova dojel i tak po svých :-)) a v příštích letech jej čeká ještě postupná renovace do stavu hodného zasloužilého a stále plně sloužícího veterána (fotky budu doplňovat).

Je nasnadě, že na hospodářství, které nemá desítky hektarů obdělávatelné půdy, se takováto velká mechanizace nikdy nezaplatí – ani ta stará, cenově dostupnější (a s příslušenstvím typu bran, sekačky, přepravních vidlí na balíky, lžíce, apod. už teprve ne) … ale vzhledem k tomu, že se zde traktor zčásti využije také při dokončování kolbiště, jsem dobré nabídce neodolal a před Vánoci si udělal radost :-). V neposlední řadě to také znamená, že bude o trochu více času na práci kolem sedel a letos se snad už také dočkáte třetího dílu v seriálu textů o pasování (který je rozepsaný už přes rok, ale čas prostě není …).